Már az ókori görögök és rómaiak körében is ismert volt ez a növény, már ebben a korban is felhasználták a különböző betegségek kezelésére, gyógyítására. Modern korunk újra felfedezte a máriatövis gyógyító erejét és mára már több száz kutatással igazolta jótékony hatásait.
A máriatövis a Fészkesvirágúak közé tartozik, Európából származik, de az észak-amerikaiak honosították meg. a már ez a bíbor színű virág leginkább Kalifornia keleti partvidékén nő. Hatóanyagát az apró, fekete magvaiban találjuk meg, ezek az apró részecskék tartják frissen a májunkat is.
A máriatövis leginkább úgy ismerik, mint egy májvédő növényt. A növény három májvédő vegyületet is tartalmaz, melyek egymás hatását erősítve fejtik ki hatásukat. Az érett magvak 4-6%-ban tartalmaznak szilimarint, ami képes megtisztítani a májsejteket a toxikus anyagoktól. ugyanakkor a máriatövis képes arra is, hogy megakadályozza a májban termelődő glutation kiürülését, ami egy olyan aminosavszerű vegyület, aminek a fő feladata, hogy részt vegyen a máj méregtelenítő folyamataiban. De nem elég arról szólni, hogy nem engedi ezt az anyagot kiürülni, hanem azt is meg kell jegyezni, hogy segít a glutation koncentrációjának növelésében is: 35 %-kal növeli meg mennyiségét a májban.
A máriatövis antioxidáns hatással is bír, megvédi a szervezetet - főként a májat - a szabadgyökök pusztító hatásaitól. Ugyanakkor képes arra is, hogy regenerálja a májsejteket, így nagyszerűen alkalmazható a májzsugor, a vírusos májgyulladások gyógyításában is, valamint az alkoholisták felépülésében is nélkülözhetetlen a szerepe.
A rákos betegségek kezelésében is fontos szerepe lehet a máriatövisnek, hiszen védi a sejteket a kemoterápia káros hatásaitól is. Lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. Hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását.
A máriatövis tehát nélkülözhetetlennek bizonyul a test méregtelenítésében.
Nagy fehérjetartalommal rendelkező, méregtelenítő vitamin-komplex 60% fehérjetartalommal.
A Biorganik Étkezési kovaföld por magas szilícium tartalmú extra finomra őrölt ásványi por.